Kontoplan

Kontoplan

En kontoplan är på det sätt som ett företag ska redovisa och kategorisera sina transaktioner. Det finns olika kontoplaner som företag kan använda och till om med att hitta på en egen kontoplan bara företaget under hela bokföringsåret bokför på samma sätt.

De vanligaste kontoplanerna som används i näringslivet är BAS-kontoplanerna. Det finns även andra standarkontoplaner som aktiebolag, handelsbolag eller andra bolagsformer kan använda.

Dubbel bokföring

Dubbel bokföring

För alla typer av kontoplaner används dubbel bokföring, d.v.s. lika mycket bokförs på kredit och lika mycket på debet.

Detta innebär att ni kommer att bokföra alla transaktioner och affärshändelser på minst två av kontoplanens konton.

Krav på kontoplan

Krav på kontoplan

Det finns inga absoluta krav på en kontoplan förutom att ni ska använda samma kontoplan hela bokföringsåret. Företag kan variera antalet konton i kontoplanen från en handfull till flera tusen.

Mindre företag har kanske bara ett försäljningskonto där alla försålda varor eller tjänster bokförs men ett stort företag har delat upp försäljningen på mängder av olika konton för att nyttja bokföringen i syfte att kunna följa upp företaget.


Allt intressant om bokföring

Här kan du hitta mycket intressant information och relevant fakta om att bokföra men också en del kul och lustigt gällande bokföringen.Meny - Bokföra
Till förstasidan på www.bokföra.seHögst upp på sidan om bokföringLängst ned på sidan om att bokföra
Debet & KreditOrdlistaFrågor & SvarNyheter