Bokföringsprogram

Bokföringsprogram

För små företag som bara har någon eller några transaktioner och verifikationer varje dag behövs inte ett bokföringsprogram. För alla andra företagare förenklar bokföringsprogram otroligt mycket. Bokföringsprogrammen har blivit allt mer lättanvända och smidiga att arbeta med samtidigt som de kan kosta så lite som 59 kr/månaden.

De flesta bokföringsprogrammen uppdateras också årligen med de senaste reglerna och konteringssätten. Det finns inte heller ett svenskt bokföringsprogram som inte kan använda BAS-kontoplaner.

När ni ska skaffa ett bokföringsprogram bör ni fundera på om ni vill själva installera det på er dator eller om ni vill ha det online. Båda varianterna har sina fördelar men innan ni bestämmer för det bokföringsprogrammet som passar er bäst bör ni läsa igenom nedanstående tips.

Bokföringsprogram för Windows

Bokföringsprogram för Windows

Det finns många bokföringsprogram som fungerar under Windows. Dessa bokföringsprogram måste du installera själv och uppdatera varje år om du verkligen vill ha de senaste direkta kopplingarna till skatteprogrammen. Om ni använder er av en redovisningsbyrå som hjälper till att sätta upp årsredovisning och årsbokslut behöver inte programmen uppdateras utan du exporterar en fil som redovisningskonsulten kan använda i sitt redovisningsprogram när det är dax för årsbokslut.

Syfte med bokföring och bokföringsprogram

Ett viktigt syfte med ett bokföringsprogram är att det ger stöd till företaget, firman eller organisationen att kontinuerligt följa upp verksamheten och kunna vidta åtgärder. Bokföringen används även för att för utomstående ägare och aktieägare hur företaget utvecklas och dess ekonomiska status.

Dessutom kan bokföringen ligga till grund för att följa upp ett företags ekonomiska utveckling och resultat så att företaget betalar korrekt skatt och avgifter till Skatteverket. För det är viktigt att bokföringsprogrammen inte går att manipulera och att poster i bokföringen inte kan ändras i efterhand.

De som kan vara intresserad av resultaträkningen och balansräkningen som kommer ut från bokföringsprogrammet är.

Syfte med bokföring och bokföringsprogram
  • Företagsledning för att kunna anpassa verksamheten till upp och nedgånger i resultatet och orderstocken.
  • Företagets styrelse för att långsiktigt kunna styra företaget inriktning.
  • Ägarna och aktieägarna till företaget
  • Leverantörer som att de förstår eventuell risk med kreditgivning till företaget
  • Kreditinstitut som värderar företaget kreditvärdighet.
  • Banken gällande kreditnivåer och ränta på checkkredit och lån.
  • Skatteverket för att beräkna preliminärskatt, moms och arbetsgivaravgifter. Dessa uppgifter används bland annat som underlag till skattedeklarationen och momsdeklarationen.

Bokföringsprogram för mindre företag

För små företag finns det mängder med bra och smidiga bokföringsprogram som både kan installeras i Windows eller på en Mac. Det finns även lättanvända bokföringsprogram som körs via n webbapplikation online, se nedan.

  • VISMA är ett mycket enkelt och lättarbetat bokföringsprogram som passar alla typer av små företag.
  • BL Bokföringsprogram är ett windowsbaserat komplett ekonomisystem för små och medelstora företag.
  • Bokio är ett komplett bokslutsprogram för alla företag.

Bokföringsprogram för On-Line

Bokföringsprogram för On-Line

Att bokföra online passar bäst för mindre och medelstora företag. Den stora fördelen med ett bokföringsprogram online är att ni behöver inte installerade, bokföringsprogrammet finns tillgängligt på alla datorer i och utanför företaget. Dessutom uppdateras regler och informationen kontinuerligt utan att ni behöver administrera detta.

Den största nackdelen är att bokföringsprogrammen online nästan alltid är helt frikopplade från övrig verksamhet i företaget och eventuella affärssystem. Om du har föravsikt att skicka din bokföring till en redovisningsbyrå eller revisor ska du kontrollera att du verkligen kan exportera format från bokföringsprogrammet online som din revisionsbyrå kan hantera.


Allt intressant om bokföring

Här kan du hitta mycket intressant information och relevant fakta om att bokföra men också en del kul och lustigt gällande bokföringen.Meny - Bokföra
Till förstasidan på www.bokföra.seHögst upp på sidan om bokföringLängst ned på sidan om att bokföra
Debet & KreditOrdlistaFrågor & SvarNyheter