Huvudbok

Huvudbok

Huvudboken är en sammanställning av ett företags alla transaktioner och affärshändelser som bokförts strukturerade i enligt kontotyp. Bokföringsprogram kan huvudboken visas som en rapport där alla verifikationerna har delats upp på kontotyp.

För att snabbt hitta en affärshändelse eller transaktion som du vet verifikationsnumret på är det bättre att titta i företagets grundbok.

Om du använder BAS-kontoplaner ska kontona i huvudboken presenteras i kontonummerordning. Begreppet huvudbok kan vara lite missvisande eftersom denna gå att göra i ett modernt bokföringsprogram som körs på en dator och det nya för mindre företag är att använda ett webbaserat bokföringsprogram.

Lagen om Huvudbok

Lagen om Huvudbok

I Bokföringslagen står det följande om huvudbok:
BFL 5. Kap 1 §: Affärshändelserna skall bokföras så att de kan presenteras i registreringsordning (grundbokföring) och i systematisk ordning (huvudbokföring). Detta skall ske på ett sådant sätt att det är möjligt att kontrollera fullständigheten i bokföringsposterna och överblicka verksamhetens förlopp, ställning och resultat.


Allt intressant om bokföring

Här kan du hitta mycket intressant information och relevant fakta om att bokföra men också en del kul och lustigt gällande bokföringen.Meny - Bokföra
Till förstasidan på www.bokföra.seHögst upp på sidan om bokföringLängst ned på sidan om att bokföra
Debet & KreditOrdlistaFrågor & SvarNyheter